Bahan 1:
- 400 gram ikan pari
- 1 cawan air asam jawa
- 3 tangkai daun kesum
- 5 tangkai daun ketumbar
- 2 batang serai
- 6 biji bendi
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan 2 (Dikisar):
- 15 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara Membuat:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan 2 sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam, daun kesum, kemudian biarkan sehingga mendidih dan pekat.
- Susunkan ikan, bendi, tomato, serai dan daun ketumbar di dalam aluminium foil. Bungkus dan lipatkan.
- Masukkan ke dalam kuali dan panaskan selama 20 minit.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi.
Sumber : Chef Hanieliza
0 ulasan:
Catat Ulasan