Ahad, 18 November 2012

RESEPI ASAM PEDAS DAGING

Asam Pedas Daging
Asam Pedas Daging
Bahan 1:

  • 500 gram daging (dipotong kecil)
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 biji tomato (dipotong 4)
  • 2 cawan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 7 helai daun limau purut
  • Garam secukup rasa
Bahan 2 (Dikisar):
  • 1½ inci halia
  • 1½ inci lengkuas
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 3 biji buah keras
  • 6 biji bawang merah
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 inci belacan (sekiranya suka)
Cara Membuat:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan Bahan 2 sehingga garing
  2. Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula
  3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika sebelum masukkan air
  4. Sesuaikan rasa dan didihkan sehingga daging empuk
  5. Masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak
  6. Boleh dihidang dengan daun ketumbar sebagai hiasan.
Sumber : Chef Hanieliza

PEACE NO WAR!!
PRAY FOR GAZA



2 ulasan: