Selasa, 13 November 2012

Resepi Sambal Sotong

Sambal Sotong

Sambal Sotong
Bahan 1

  • 500 gram sotong
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 1 labu bawnag besar (dikisar)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu teh gula
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa
Bahan 2 (Dikisar)
  • 20 tangkai cili kering
  • 8 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
Cara Membuat:
  1. Panaskan minyak dan tumis Bahan 2 sehingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato.
  3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan sehingga pecah minyak dan pekat.
  4. Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari. Kacau hingga rata.
  5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang sedikit layu.
  6. Boleh dihidang bersama nasi putih dan air minuman

Sumber: Chef Hanieliza

0 ulasan:

Catat Ulasan