Sabtu, 17 November 2012

RESEPI AYAM PERCIK LADA HITAM

Ayam Percik Lada Hitam

Ayam Percik Lada Hitam
Bahan 1:

  • 1 ekor ayam (Dipotong 4 bahagian)
  • 1 batang serai (Diketuk)
  • 2 cawan santan (1 biji kelapa)
  • 3 keping asam gelugur
Bahan 2 (Dikisar)
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 sudu makan lada hitam
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 inci halia
  • 3 batang serai
  • 5 biji cili api
  • 5 biji bawang merah
Cara Membuat:

  1. Bersihkan ayam
  2. Masukkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendidih
  3. Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam loyang
  4. Bakar menggunakan pemanggang di atas dapur
  5. Masakkan kuah yang berlebihan sehingga menjadi pekat
  6. Apabila ayam garing, tuang kuah ke atasnya
  7. Sedia untuk dimakan bersama keluarga

0 ulasan:

Catat Ulasan