Asam Pedas Daging |
- 500 gram daging (dipotong kecil)
- 1 cawan air asam jawa
- 1 pokok daun ketumbar
- 2 biji tomato (dipotong 4)
- 2 cawan air
- 3 sudu makan minyak masak
- 7 helai daun limau purut
- Garam secukup rasa
Bahan 2 (Dikisar):
- 1½ inci halia
- 1½ inci lengkuas
- 3 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 3 biji buah keras
- 6 biji bawang merah
- 10 tangkai cili kering
- 1 inci belacan (sekiranya suka)
Cara Membuat:
- Panaskan minyak dan tumiskan Bahan 2 sehingga garing
- Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula
- Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika sebelum masukkan air
- Sesuaikan rasa dan didihkan sehingga daging empuk
- Masukkan daun limau purut dan tomato. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak
- Boleh dihidang dengan daun ketumbar sebagai hiasan.
Sumber : Chef Hanieliza
PEACE NO WAR!!
PRAY FOR GAZA
pandai nya masak...:)
BalasPadambaru nk belajar masak
BalasPadam