Onde Onde |
Bahan:
- 1 sudu makan tepung gandum
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan jus pandan
- 2 ketul gula melaka (Dipotong dadu kecil)
- 1/2 biji kelapa parut muda (Bahagian putih sahaja)
- Garam secukup rasa
Cara Membuat:
- Bancuh tepung pulut, tepung gandum dan garam dengan jus pandan sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel.
- Ambil sebesar ibu jari dan leperkan sebelum memasukkan gula melaka ditengahnya. Kemudian ditutup semula dengan membentuk seperti bebola.
- Panaskan air hingga mendidih.
- Masukkan bebola pulut tadi.
- Angkat bebola itu setelah ia timbul dan tuskan di dalam penapis.
- Golekkan onde-onde dalam kelapa parut muda yang bercampur dengan sedikit garam.
- Hidangkan bersama minuman panas
Sumber : Chef Hanieliza
0 ulasan:
Catat Ulasan