Ayam Percik Lada Hitam |
- 1 ekor ayam (Dipotong 4 bahagian)
- 1 batang serai (Diketuk)
- 2 cawan santan (1 biji kelapa)
- 3 keping asam gelugur
Bahan 2 (Dikisar)
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 2 sudu makan lada hitam
- 2 ulas bawang putih
- 3 inci halia
- 3 batang serai
- 5 biji cili api
- 5 biji bawang merah
Cara Membuat:
- Bersihkan ayam
- Masukkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendidih
- Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam loyang
- Bakar menggunakan pemanggang di atas dapur
- Masakkan kuah yang berlebihan sehingga menjadi pekat
- Apabila ayam garing, tuang kuah ke atasnya
- Sedia untuk dimakan bersama keluarga
0 ulasan:
Catat Ulasan