Sambal Sotong |
- 500 gram sotong
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 3 sudu makan sos tomato
- 1 labu bawnag besar (dikisar)
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan 2 (Dikisar)
- 20 tangkai cili kering
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara Membuat:
- Panaskan minyak dan tumis Bahan 2 sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan jus asam jawa dan sos tomato.
- Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan sehingga pecah minyak dan pekat.
- Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari. Kacau hingga rata.
- Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang sedikit layu.
- Boleh dihidang bersama nasi putih dan air minuman
Sumber: Chef Hanieliza
0 ulasan:
Catat Ulasan